Logo vocaliber

Richard Vos (1969) is op negenjarige leeftijd begonnen met orgelles. Van 1987 tot en met 1993 studeerde hij aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht waar hij de diploma's voor de hoofdvakken Orgel en Kerkmuziek behaalde. Zijn docenten waren o.a. Kees van Houten, Bernard Winsemius en Jan Welmers voor Orgel, Arie Eikelboom, Anton Vernooij en Jan Jansen voor Kerkmuziek. Aansluitend ging hij Muziekwetenschappen studeren aan de Rijksuniversiteit, eveneens in Utrecht.

Tijdens de zomer van 1991 volgde hij in Toulouse masterclasses orgel bij o.a. Xavier Darasse, Jan-Willem Jansen en Harald Vogel.

Van 1991 tot en met 2019 was Richard Vos Cantor-organist van de Pauluskerk in Baarn. Vanaf zijn vijftiende jaar is hij werkzaam als organist in Huizen, momenteel als organist van de Nieuwe Kerk. Van 1990 tot en met 2008 leidde hij het Vocaal Ensemble Cantare. Dit ensemble was regelmatig te horen in het NCRV-radioprogramma Woord op Zondag. Ook als organist is hij regelmatig te horen bij hetzelfde programma. In 2011 richtte Richard het kamerkoor Vocaliber op, een vocaal ensemble met geschoolde zangers.

Richard heeft een privélespraktijk in Huizen en omgeving en is regelmatig te horen als concertorganist.

Richard is ook actief als componist van kerkmuziek. Zo componeerde hij in 2010 een dubbelkorige Matteüs Passie welke in het voorjaar van 2011 in de Pauluskerk in Baarn voor het eerst werd uitgevoerd door de Cantorij uit Baarn en Vocaliber uit Huizen. In 2013 heeft Richard opnieuw een Nederlandse passie gecomponeerd. Deze Johannes passie is zowel in Baarn als in Huizen door een enthousiast publiek ontvangen.

In het najaar van 2012 is een CD opgenomen met vocale en instrumentale composities van Richards hand.

Als zanger is hij actief in de Domcantorij in Utrecht. In 2007 is hij begonnen met het volgen van cellolessen.